Kaczka z młodymi ziemniakami

    Kaczka z młodymi ziemniakami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodziny. Kawałki kaczki duszone z młodymi ziemniakami, podawane z koperkiem i czosnkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kaczki (około 1 kg)
    • 2 łyżki masła
    • 6 młodych ziemniaczków
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 pęczek koperku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół (do tego przepisu potrzeba pół kaczki).
    2. Kaczkę pokroić na małe kawałki.
    3. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kaczkę na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić kaczkę przez 25-30 minut.
    4. Ziemniaki pokroić w plasterki i dodać do kaczki po 25 minutach od rozpoczęcia smażenia. Zrumienić, dodać odrobinę wody i dusić aż ziemniaki zmiękną, w miarę konieczności dodając wody.
    5. Przed samym końcem duszenia dodać sól i pieprz. Posypać koperkiem i czosnkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis