Kuskus z pieczonymi warzywami

    Kuskus z pieczonymi warzywami

    12polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Kuskus z warzywami to tradycyjna potrawa z Maroko, a ten przepis to autentyczna wersja z pieczonymi warzywami i pikantnym sosem. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cukinie, pokrojone w grube plastry
    • 1 bakłażan, pokrojony w dużą kostkę
    • 1 duża czerwona papryka, przekrojona na 4 części i oczyszczona z nasion
    • 4 duże dojrzałe pomidory, przekrojone na pół
    • 2 czerwone cebule, pokrojone w kliny
    • 2 marchewki, obrane i pokrojone na duże kawałki
    • 4 duże ząbki czosnku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 300 g kuskusu
    • 25 g masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • harissa lub sos chili do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Warzywa ułożyć na dużej blaszce. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem.
    3. Piec przez 45-50 minut, od czasu do czasu odwracając, aż będą miękkie.
    4. W międzyczasie kuskus wsypać do żaroodpornego naczynia, zalać 500 ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na 5 minut, aby wchłonął wodę. Owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ostatnie 15 minut pieczenia warzyw.
    5. Kuskus wymieszać widelcem, dodać masło i pietruszkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Podawać z pieczonymi warzywami. Skropić harissą lub sosem chili.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kuskus z pieczonymi warzywami
    Kuskus z pieczonymi warzywami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis