Poranna owsianka z kakao na ostro

    Poranna owsianka z kakao na ostro

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przedstawiam przepis na bardzo pożywną, smaczną i zdrową owsiankę śniadaniową. Jest idealna dla śpiochów - smakuje najlepiej kiedy jest przygotowana już wieczorem.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 łyżeczka kakao
    • szczypta mielonego chili
    • 1 szkl. mleka
    • 2 suszone daktyle
    • 1 łyżka musli wielozbożowego z owocami
    • 1 łyżka kaszy (gryczanej lub pęczak)
    • 2 łyżki płatków owsianych górskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nalej do garnka niewielką ilość wody, dodaj kakao i chilli i zagotuj. Niech uniesie się wyraźny zapach kakao.
    2. Wlej mleko, dodaj pozostałe składniki. Doprowadź owsiankę do delikatnego wrzenia, zdejmij z ognia i koniecznie przykryj przykrywką.
    3. Jeśli robisz to na kuchni elektrycznej - ciepło pod garnkiem jest wystarczające, żeby owsianka sama "doszła".
    4. Jeśli robisz to na kuchni gazowej, zagotuj jeszcze 1-2 razy owsiankę wyłączając zaraz po zagotowaniu, dojdzie sama w swoim cieple a do garnka nie przywrze mleko.
    5. Rozgnieć daktyle na ściankach garnka i wymieszaj. To bardzo słodkie owoce, smak rozniesie się po całej potrawie.
    6. Rano możesz podgrzać, koniecznie pod przykryciem - zanim zjesz, pozostaw gorącą owsiankę w garnku - odmoknie od dna więc nie będzie trzeba szorować garnka.
    7. Jeśli chcesz osłodzić owsiankę miodem, zrób to przed samym zjedzeniem, kiedy już nie jest bardzo gorąca. Tylko wtedy właściwości miodu zostaną zachowane.

    rada

    Żeby uzupełnić sobie niedobór witamin z grupy B dodaję niewielką ilość drożdży piekarskich. Ale to propozycja tylko dla odważnych, proponuję zacząć od małych kawałeczków, bo są bardzo aromatyczne. Jeśli lubisz, dodaj też cynamon, otręby, zarodki, pestki słonecznika i wszystko, czego doprasza się twoje podniebienie. Uwaga- niektóre owoce suszone, jeśli nie usuniemy z nich konserwantów np. mocząc w wodzie, mogą doprowadzić do zważenia mleka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis