Dziki ryż ze śliwkami

    Dziki ryż ze śliwkami

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniały dodatek do dań - dziki ryż z soczystymi śliwkami. Pyszne z rybą, czerwonym mięsem, ale rówież solo.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 szklanki dzikiego ryżu
    • 4 duże czerwone śliwki
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki cukru
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ryż wsypać do garnka, przykryć wodą i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
    2. W międzyczasie pokroić śliwki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Dodać śliwki i cukier. Smażyć przez 2 minuty. Dodać ocet i smażyć przez 1 minutę, aby trochę się zredukował. Posolić do smaku i zestawić z ognia.
    3. Do śliwek dodać ugotowany ryż, posolić do smaku i delikatnie wymieszać. Ryż uzyska niesamowity słodko-kwaśny smak. Można posypać ziołami wedle uznania.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis