Węgorz smażony z grzybami enoki

    Węgorz smażony z grzybami enoki

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Danie smaczne i egzotyczne. Małe węgorze smażone z japońskimi grzybami enoki. To popularne grzyby w kuchni azjatyckiej, białe z długimi cienkimi nóżkami. Zazwyczaj są smażone lub dodawane do zup. Bardzo chrupiące, a jednocześnie miękkie, po ugotowaniu przypominają kluski. Można je kupić w sklepach z żywnością orientalną.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g grzybów enoki
    • 250 g małych węgorzy
    • 2 łyżki mąki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Z grzybów usunąć dolne części nóżek. Grzybki przekroić wzdłuż na pół.
    2. Węgorze umyć i usunąć wnętrzności. Włożyć do durszlaka, obtoczyć w mące i strzepnąć nadmiar nad zlewem.
    3. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć węgorza. Usmażyć z jednej strony, a następnie ostrożnie odwrócić. Posypać grzybami i czosnkiem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis