Chutney z pomidorów i jabłek

    Chutney z pomidorów i jabłek

    11polubień
    4godz.


    Zrobione przez 59 osób

    Słodki i pikantny sos chutney, doskonały z pieczywem, serem lub z kurczakiem. Z tego przepisu wychodzi duża porcja, więc można się podzielić z rodziną i przyjaciółmi!

    Składniki
    ilość porcji: 75 

    • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 450 ml wody
    • 1 łyżka gorczycy
    • 1 kg pomidorów, pokrojonych w plasterki
    • 2 duże cebule, posiekane
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 85 g sułtanek
    • 140 g cukru
    • 2,5 łyżeczki deserowe curry
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 4 łyżeczki soli
    • 560 ml octu słodowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.30min.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Do dużego garnka wrzucić jabłka i zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać więcej wody, jeśli potrzeba, aby jabłka cały czas się gotowały.
    2. Gorczycę zawinąć w gazę i dodać do jabłek. Dodać pomidory, cebulę, czosnek, rodzynki, cukier, curry, pieprz, sól oraz ocet. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
    3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyjąć i wyrzucić zawiniętą gorczycę. Chutney przekładać do wyparzonych słoików i zakręcać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Chutney z pomidorów i jabłek
    Chutney z pomidorów i jabłek
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Efeb13
    autor:
    3

    Przepis kapitalny! Tym bardziej, że niedrogi i można zrobić na zapas, np na zimę. Bardzo fajny smak! - 23 lip 2013

    autor:
    0

    Dodałam jeszcze kilka śliwek- może z pół kilo i powiem, że sprawdzają się świetnie. Jabłka radzę rozgotować w małej ilości wody, żeby potem było mniej do odparowania. - 15 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis