Pieczony okoń z warzywami

    Pieczony okoń z warzywami

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aromatyczne danie na letni obiad. Okoń morski pieczony z pomidorami i bakłażanem, pachnący oregano i bazylią.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g filetów z okonia morskiego (4 kawałki po 150 g)
    • 6 pomidorów
    • 4 małe bakłażany
    • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka oregano
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. 5 pomidorów posiekać w kostkę, a jednego pokroić w plasterki. Bakłażany przekroić na pół jeśli są małe, a jeśli są większe - pokroić w plastry.
    3. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, na środku ułożyć rybę.
    4. W dużej misce wymieszać oliwę z oregano, solą, pieprzem i bazylią. Dodać warzywa i dobrze wymieszać.
    5. Wyłożyć warzywa po bokach ryby, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
    6. Unieść rogi folii, tak, aby stworzyć ścianki, w ten sposób ryba będzie się piekła w sokach z warzyw. Piec przez 35-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis