Babeczki z jabłkami

    Babeczki z jabłkami

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne małe babeczki z ciasta filo, napełnione jabłkami i rodzynkami, pachnące cynamonem! Dzieci je uwielbiają!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 10 arkuszy ciasta filo
    • 2 łyżki + 2 łyżki masła, roztopionego
    • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1/3 szklanki rodzynek
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 3 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. inne  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Ciasto rozmrozić, ale nie wyjmować z opakowania bo obeschnie.
    3. W tym czasie, na 2 łyżkach masła podsmażyć jabłko, dodać rodzynki, cynamon i cukier, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
    4. Rozmrożone ciasto filo posmarować 2 łyżkami stopionego masła i pokroić na kwadraty. Wyłożyć nim foremki na babeczki, a wystające brzegi przyciąć nożyczkami.
    5. Nadzienie z jabłek nakładać do przygotowanych foremek z ciastem.
    6. Piec na złoty kolor przez 10-15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis