Babeczki z truskawkami i bezą

    Babeczki z truskawkami i bezą

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przepyszny deser, który zawsze zachwyca! Babeczki napełnione truskawkami z dodatkiem octu balsamicznego i przykryte bezą.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 arkuszy ciasta filo
    • 2 łyżki + 1 łyżka masła
    • 2 białka
    • 100 g + 2 łyżki cukru
    • 100 g świeżych truskawek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1/4 łyżeczki posiekanego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Najpierw należy przygotować koszyczki z ciasta filo. Arkusze ciasta posmarować masłem, pokroić na kwadraty i wyłożyć nimi foremki na muffiny. Piec przez 5 minut na lekko złoty kolor.
    3. Białka ubić ze 100 g cukru na sztywno.
    4. Truskawki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na łyżce masła przez 1-2 minuty. Dodać 2 łyżki cukru i rozmaryn, zagotować, a następnie dodać ocet. Smażyć przez kilka minut na dużym ogniu, aż cały płyn wyparuje.
    5. Nadzienie nakładać do babeczek, a na wierzch nałożyć po łyżeczce piany z białek.
    6. Piec przez kilka minut, aż beza będzie złota.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis