Bigos bezmięsny

    Bigos bezmięsny

    9polubień
    10godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszne danie, nawet na wigilijny stół. Bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów i suszonych śliwek. Bardzo aromatyczny!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 20 g suszonych grzybów
    • 2 kg kapusty kiszonej
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 2 cebule, posiekane
    • 5 suszonych śliwek
    • 2 liście laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.40min.  ›  +6godz. moczenie  ›  Gotowe w: 10godz. 

    1. Grzyby opłukać i zalać przegotowaną wodą, odstawić najlepiej na noc do namoczenia. Zagotować w tej samej wodzie, co się moczyły. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przestudzić i drobno pokroić.
    2. Kapustę przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna kilkakrotnie) i odsączyć. Poszatkować.
    3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać kapustę, grzyby oraz wywar pozostały po ich gotowaniu.
    4. Śliwki umyć i posiekać, dodać do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby bigos się nie przypalił. Przed podaniem wyjąć liście laurowe, a doprawić solą i pieprzem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    EatMe
    autor:
    0

    Bardzo dobry bigos! Na koniec dodałam łyżeczkę przecieru pomidorowego (tak, lubię bigos z przecierem ) i nie dodawałam zieleniny, bo mi nie pasuje do bigosu. - 15 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis