Wędzony pstrąg

    Wędzony pstrąg

    1polubienie
    7godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aby przyrządzić tego pysznego pstrąga niezbędny jest grill z funkcją wędzenia. Efekt jest nie do pobicia!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 sprawione i odfiletowane pstrągi
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/4 szklanki soli
    • 1/4 szklanki cukru brązowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 7godz.5min. 

    1. Składniki na zalewę wymieszać, dodać filety z pstrąga i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
    2. Wędzarnię rozgrzać, ułożyć kilka patyków drzewa olchowego (może być wiśniowe). Dodatkowo ustawić metalową miseczkę z wodą, dzięki czemu ryba nie będzie sucha.
    3. Pstrąga wędzić przez 2-3 godziny w zależności od grubości filetów. Półkę najlepiej ustawić około 40 cm od źródła ciepła, aby pstrąg nie spalił się z zewnątrz, a w środku pozostał surowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis