Karp faszerowany w dzwonkach

    Karp faszerowany w dzwonkach

    1polubienie
    3godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przygotowanie tej potrawy wymaga trochę czasu, ale warto się poświęcić dla wspaniałej kolacji wigilijnej.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 kg karpia
    • 3 cebule
    • 1/3 selera korzeniowego
    • 1 pietruszka
    • 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie
    • 1 łyżka masła
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta cukru
    • 50 g rodzynek
    • 30 g żelatyny
    • plasterki cytryny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Karpia oczyścić z łusek i odkroić głowę. Wyjąć wnętrzności i dokładnie karpia umyć. Nożycami odkroić płetwy, ułożyć rybę na deseczce i pokroić na 6 dzwonków, odcinając ogon.
    2. Końcem ostrego noża z każdego dzwonka wykroić mięso razem z ością, pozostawiając cienką warstwę mięsa przy skórze. Wycięte kawałki mięsa oddzielić od ości. Oczyścić głowę karpia i razem z kawałkami ości włożyć do garnka. Zalać litrem wody, dodać 1 cebulę, seler i pietruszkę, posolić do smaku, przykryć i gotować przez około 30 minut.
    3. W międzyczasie, bułkę odcisnąć z wody. 2 cebule pokroić i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem z karpia i bułką.
    4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dodać zmieloną rybę, sól, pieprz i cukier, i dobrze wymieszać.
    5. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy rybnej. Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej.
    6. Dzwonka karpia ułożyć na wilgotnej deseczce. Nadzienie nakładać do kawałków ryby, wygładzić nożem zwilżonym w letniej wodzie.
    7. Wywar przecedzić i wlać do płaskiego szerokiego garnka, gotować na małym ogniu.
    8. Dzwonki karpia ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, wkładać do gotującego się wywaru. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
    9. Karpia przełożyć do salaterki, a wywar jeszcze raz przecedzić.
    10. W rondelku wywar wymieszać z żelatyną i rodzynkami, zagotować i odstawić do przestudzenia.
    11. Karpia udekorować plasterkami cytryny i zalać tężejącą galaretą. Odstawić do całkowitego stężenia.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis