Najbardziej kremowy pudding ryżowy

    Najbardziej kremowy pudding ryżowy

    2polubienia
    9godz.25min.


    Zrobione przez 569 osób

    OK, gotowanie tego puddingu jest trochę czasochłonne, ale dla prawdziwego fana puddingów ryżowych, jest wart każdej minuty. Mój mąż mówi, że przypomina mu pudding ryżowy, który kiedyś, jako dziecko, jadał w restauracji.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 l mleka
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 200 g (1 szkl.) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
    • 3 jaja, lekko ubite
    • 160 ml (1/4 szkl.) mleka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • mielony cynamon do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.25min. 

    1. W dużym rondlu, na średnim ogniu, wymieszać 2 litry mleka z cukrem i ryżem. Gotować ok. 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.
    2. W małej miseczce wymieszać jaja, 1/4 szklanki mleka, sól i wanilię. Wmieszać do mieszanki z ryżem i postawić rondel z powrotem na małym ogniu i gotować, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlać do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm i przykryć folią spożywczą, podwijając rogi, aby umożliwić ucieczkę pary.
    3. Kiedy pudding ostygnie do temperatury pokojowej, usunąć folię i posypać powierzchnię puddingu cynamonem. Szczelnie przykryć (świeżą folią) i chłodzić w lodówce przez 8 godzin lub przez noc, a następnie podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis