Sałatka z młodą cukinią i serem ricotta

    Sałatka z młodą cukinią i serem ricotta

    2polubienia
    41min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia - najlepiej młoda i chrupiąca, jedzona na surowo. W tej sałatce połączona z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i delikatną ricottą!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Dressing
    • 1 garść świeżego tymianku
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 3 łyżeczki soku z cytryny

    • 3 młode cukinie
    • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
    • 1 pęczek szpinaku
    • 1/4 szklanki świeżej bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g sera ricotta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 41min. 

    1. Tymainek posiekać i smażyć na oliwie przez 1 minutę. Przykryć i odstawić na 20 minut. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
    2. Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki przekroić na pół, a szpinak posiekać. W salaterce wymieszać warzywa, dodać bazylię, oprószyć solą i pieprzem, polać sosem i dobrze wymieszać. Łyżeczką nałożyć na wierzch sałatki ricottę i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis