Dorsz romantyczny

    Dorsz romantyczny

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniały sposób na dorsza. Pieczony z czosnkiem w mleku, niesamowicie wilgotny, doskonały na lekką kolację przy świecach i lampce białego wina!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z dorsza
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym czosnkiem i koperkiem.
    3. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, ułożyć w nim dorsza i polać mlekiem.
    4. Piec przez 20-25 minut, aż rybę będzie można z łatwością rozdzielać widelcem (długość pieczenia zależy od grubości filetu).

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis