Wigilijne kluski z makiem

    Wigilijne kluski z makiem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Tradycyjne danie na wigilijny stół. Domowe kluski z masą makową z dodatkiem rodzynek i orzechów. Niezwykłe połączenie, które warto skosztować choć raz w roku!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki wody
    • szczypta soli
    • Masa makowa
    • 1 szklanka maku
    • 3 łyżki miodu
    • 1 łyżka rodzynek, posiekanych
    • 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wymieszać składniki na ciasto i zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkować ciasto na cienki płat, podsypując mąką, i zostawić do lekkiego przeschnięcia.
    2. W międzyczasie przygotować mak. Wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Przepuścić trzykrotnie przez maszynkę.
    3. W rondelku rozpuścić miód, dodać mak i bakalie, i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
    4. Ciasto pokroić na małe kwadraty i gotować przez 4-5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i wymieszać z masą makową.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis