Papryka marynowana z cebulą

    Papryka marynowana z cebulą

    9polubień
    45min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Marynowana papryka to klasyczny dodatek na polskich stołach, każdy ma swój wypróbowany przepis. Polecam przetestowanie tego, z delikatną słodko-winną zalewą.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików o pojemności 900 ml

    • 8 dużych papryk (czerwone i żółte)
    • 1 duża cebula
    • 6 łyżek oliwy
    • Marynata
    • 2 litry wody
    • 300 ml octu 10%
    • 150 g cukru
    • 50 g soli
    • 1,5 łyżki ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
    • 4 łyżeczki gorczycy
    • 15 liści laurowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube pasy.
    2. Przygotować marynatę: w garnku wymieszać wszystkie składniki, zagotować, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę.
    3. Wyparzyć 6 słoików o pojemności 900 ml.
    4. Na dnie słoików układać wyjęte z zalewy: cebulę, ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego oraz po 2 liście laurowe.
    5. Weki napełnić papryką a następnie zalać przestudzoną marynatą.
    6. Na wierzch wlać po łyżce oliwy.
    7. Pasteryzować 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis