Papryka marynowana na miodzie

    Papryka marynowana na miodzie

    10polubień
    45min.


    Zrobione przez 29 osób

    Marynowana papryka to klasyk na polskich stołach, ten przepis wprowadza nutkę orientu i pazura do klasyki. Róbcie i chrupcie! Papryka teraz w ogórkowej cenie :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików o pojemności 900 ml.

    • 8 dużych papryk (czerwone i żółte)
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 zielona, ostra papryczka
    • Baza do zalewy
    • 2,5 litra wody
    • 400 ml octu 10%
    • 60 g soli
    • 200 g cukru
    • Dodatkowo
    • 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
    • 15 liści laurowych
    • 5 łyżeczek gorczycy
    • 2 czubate łyżki miodu
    • 6 łyżek oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Sparzyć 6 słoików o pojemności 900 ml.
    2. Parykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski.
    3. Czosnek i ostrą papryczkę pokroić w drobne plastry i włożyć na dno wyparzonych słoików.
    4. Przygotować bazę do zalewy, a nastepnie dodać do niej : ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, gorczycy i liście laurowe.
    5. Zalewę ostudzić, dodać 2 czubate łyżki miodu i intensywnie zamieszać.
    6. Paprykę ciasno układać do słoików, a nastepnie zalać przestudzoną zalewą.
    7. Na wierzch wlać po łyżce oliwy.
    8. Pateryzować 15 minut.

    rada

    Taka kolorowa papryka cieszy oko i podniebienie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis