Mizeria na zimę w octowej zalewie.

    Mizeria na zimę w octowej zalewie.

    18polubień
    9godz.50min.


    Zrobione przez 98 osób

    Przepis rodzinny, przekazywany z dziada pradziada na matkę, córkę i mnie :) Sprawdzony od pokoleń sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Sprawdź (się) i Ty!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 -6 słoików po 900 ml

    • 4 kg średnich dojrzałych ogórków gruntowych
    • Zalewa
    • 9 szklanek wody
    • 1 szklanka 10% octu
    • 2,5 łyżki stołowej soli
    • 4 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +9godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. Ogórki obrać ze skórki i pokroić jak na mizerię (w cieniutkie plasterki).
    2. Posolić i odstawić na noc.
    3. Rano wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować. Odstawić aby ostygła.
    4. Ogórki dokładnie odcedzić.
    5. 900 ml słoiki sparzyć, a następnie włożyć do nich, nie uciskając, poszatkowane ogórki.
    6. Ostudzoną zalewą zalać napełnione słoiki.
    7. Pasteryzować 15 minut.

    rada

    Mizeria jest chrupiąca i rześka w smaku. Polecam jako dodatek do dań mięsnych i jarskich.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ElżbietaKuc
    autor:
    22

    To jest doskonały przepis! Ma smak mizerii sprzed wielu lat z mojego domu rodzinnego.Rozdałam ten sposób na mizerię moim znajomym.Polecam i dziekuję. - 09 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis