Pesto, domowe, najlepsze

    Pesto, domowe, najlepsze

    4polubienia
    10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Sierpień to pora cukinii i rozgrzanych słońcem pomidorów, ale dla mnie też pora na zrobienie domowego pesto. Czas na oberwanie listków bazylii z balkonowego krzaczka i zrobienie pysznej, zdrowej i...zielonej pasty.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoiczek 250 ml

    • 4 kubki 250 gramowe świeżych liści bazylii
    • 5 średnich obranych ząbków czosnku
    • 100 gram orzeszków pistacjowych
    • 50 gram orzeszków pinii
    • 150 ml oliwy z oliwek
    • 50 gram startego sera parmezan
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Krzaczek bazylii delikatnie obrywamy z liści i układamy je w naczyniu miksera.
    2. Dodajemy czosnek, orzeszki pistacjowe i orzeszki pinii.
    3. Dolewamy połowę oliwy i miksujemy.
    4. Dodajemy ser paremzan oraz resztę oliwy.
    5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    6. Miksujemy około 5 minut na gładką, lejącą się masę.

    rada

    Przechowywać w lodówce, słoiczek owinąć folią aluminiową. Podawać z makaronem lub sałatką caprese. Uwaga: można się uzależnić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis