Śledzie w zalewie po kaszubsku

Oryginalny przepis na śledzie dla miłośników tych ryb w wersji smażonej. Zanim polejemy je zalewą, chętnym można podać jeszcze ciepłe, prosto z patelni!

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1 kg śledzi bałtyckich, wypatroszonych i oczyszczonych
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • sól do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • Zalewa
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 średniej cebuli, pokrojonej w półksiężyce

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Śledzie natrzeć solą. Cebulę posolić i ponadziewać nią śledzie.
  2. Obtoczyć śledzie w mące.
  3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć śledzie na złoty kolor. Odłożyć do wystygnięcia.
  4. Wszystkie składniki zalewy wymieszać i polać nią ryby.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie