Śledzie w zalewie po kaszubsku

    Śledzie w zalewie po kaszubsku

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Oryginalny przepis na śledzie dla miłośników tych ryb w wersji smażonej. Zanim polejemy je zalewą, chętnym można podać jeszcze ciepłe, prosto z patelni!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg śledzi bałtyckich, wypatroszonych i oczyszczonych
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
    • sól do smaku
    • 3 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • Zalewa
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 5 listków laurowych
    • 1/2 szklanki octu
    • 1 litr letniej przegotowanej wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1,5 średniej cebuli, pokrojonej w półksiężyce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Śledzie natrzeć solą. Cebulę posolić i ponadziewać nią śledzie.
    2. Obtoczyć śledzie w mące.
    3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć śledzie na złoty kolor. Odłożyć do wystygnięcia.
    4. Wszystkie składniki zalewy wymieszać i polać nią ryby.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis