Żeberka z grzybami i śliwkami suszonymi

    Żeberka z grzybami i śliwkami suszonymi

    3polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniale aromatyczne żeberka w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Pyszny obiad dla całej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg żeberek
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • olej do smażenia
    • 5 dużych cebul, posiekanych
    • parę suszonych grzybów
    • garść suszonych śliwek
    • liść laurowy
    • 2-3 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Żeberka umyć i osuszyć. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka. Przełożyć do garnka.
    2. Cebulę zeszklić na patelni. Dodać do garnka z żeberkami. Dodać grzyby, śliwki oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.
    3. Żeberka przełożyć na półmisek, a powstały wywar wlać na sito i przetrzeć. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać śmietanę. Sosem polać żeberka i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis