Najbardziej kremowy mus czekoladowy

    Najbardziej kremowy mus czekoladowy

    9polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 88 osób

    Jest to jeden z najlepszych musów czekoladowych, jakie kiedykolwiek jadłam. Jest niesamowicie kremowy (ok, pewnie bardzo tuczący, ale w święta nigdy nie liczy się kalorii, prawda?) Ja osobiście przygotowuję ten mus bez dodatku alkoholu. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi żeby uzyskać dodatkowy efekt.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
    • 7 ubitych żółtek
    • 2 łyżki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 7 białek
    • 300 ml (1 i 1/4 szkl.) śmietany tortowej
    • 1 łyżka Kirschwasser

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Czekoladę umieścić w metalowej misce nad rondelkiem z gotującą wodą. Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się prawie stopi, a następnie zdjąć z ognia i mieszać, aż masa będzie gładka. Odstawić by lekko przestygła.
    2. W osobnej misce ubić śmietanę na prawie sztywno, ale nie dopuścić, by powstały grudki. Odstawić.
    3. W osobnej misce ubić białka z solą na miękką pianę. Dodawać po trochę cukru i nadal ubijać, ale nie na sztywno. Dodać żółtka i Kirshwasser, delikatnie wymieszać.
    4. Dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło, a następnie dodać bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką do pucharków deserowych i schłodzić by mus stężał (ok. 1 godzinę).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    WiktoriaCiejek
    4

    A jak się nie doda kirschwasser to co się stanie? - 03 lut 2015

    Allrecipes
    autor:
    2

    @WiktoriaCiejek: nic się nie stanie, nie będzie miał alkoholu i posmaku wiśniowego, ale też będzie pyszny. - 04 lut 2015

    DariaPiechocka
    1

    Mam pytanie. Ta śmietana tortowa ile ma procent? - 28 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis