Ciasto jogurtowe z malinami

    Ciasto jogurtowe z malinami

    3polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasto z malinami. Do odmierzania składników posłuży nam kubeczek 150 g po jogurcie naturalnym.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 kubeczki (po 150 g) pełnotłustego jogurtu naturalnego
    • 2 kubeczki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
    • 3 jajka
    • 1 kubeczek oleju słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
    • 4 kubeczki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 300 g świeżych malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Tortownicę o średnicy 25-27 cm posmarować masłem lub olejem.
    2. W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami (oraz cukrem waniliowym, jeśli go używamy).
    3. Dodać olej, a następnie przesiać do tej masy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
    4. Dodać maliny i wymieszać tylko do połączenia się składników. Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    5. Piec przez 45 minut, aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis