Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

    Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

    11polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 21 osób

    Jeden z moich ulubionych przepisów na rogaliki. Pachnące, świeżutkie, z nadzieniem śliwkowym. Pyszne o każdej porze dnia!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 rogaliki

    • 1/4 szklanki ciepłego mleka
    • 1 szczypta cukru
    • 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
    • 250 g mąki tortowej
    • 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Nadzienie
    • powidło śliwkowe
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    2. Masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką.
    3. Jajko ubić z cukrem pudrem i dodać do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    5. Z ciasta uformować 3 kulki. Każdą rozwałkować na placek, lekko podsypując mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie, w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce powideł. Zwijać od szerszego końca, formując rogaliki.
    6. Rogaliki układać na przygotowanej blaszce. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

    zamiennik

    Zamiast powideł można do środka rogalików dawać kosteczki czekolady.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    5

    bardzo fajny przepis - 09 kwi 2013

    IzabelaWujczak
    0

    Moi chłopcy sie zachwycali, zwłaszcza te z czekolada. polecam, ) - 20 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis