Marynowane prawdziwki Joli

    Pyszne grzyby marynowane, które kiedy przyjdzie mam ochota, będą doskonałym dodatkiem do sałatek, sosu tatarskiego lub na przystawkę.


    Zrobione przez 29 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki po 250 g

    • 1 kg świeżych prawdziwków
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1/4 szklanki octu
    • 1 liść laurowy
    • kilka ziaren gorczycy
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 1/2 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Grzyby oczyścić, obmyć i ugotować w osolonej wodzie (2 płaskie łyżki).
    2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Wrzucić grzyby, zagotować jeszcze raz i nakładać do wyparzonych słoików.
    3. Zakręcić i zapasteryzować.
    4. Pasteryzacja:

    5. Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis