Marynowane prawdziwki Joli

    Marynowane prawdziwki Joli

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszne grzyby marynowane, które kiedy przyjdzie mam ochota, będą doskonałym dodatkiem do sałatek, sosu tatarskiego lub na przystawkę.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki po 250 g

    • 1 kg świeżych prawdziwków
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1/4 szklanki octu
    • 1 liść laurowy
    • kilka ziaren gorczycy
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 1/2 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Grzyby oczyścić, obmyć i ugotować w osolonej wodzie (2 płaskie łyżki).
    2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Wrzucić grzyby, zagotować jeszcze raz i nakładać do wyparzonych słoików.
    3. Zakręcić i zapasteryzować.
    4. Pasteryzacja:

    5. Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis