Kiszone ogórki Joli

    Kiszone ogórki Joli

    (1)
    2polubienia
    4godz.20min.


    Zrobione przez 30 osób

    Smaczny tradycyjny przepis na kiszone ogórki z koprem, chrzanem i czosnkiem. Najlepsze ogórki na zimę.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • kilka łodyg świeżego kopru
    • 2 główki czosnku, obrane
    • korzeń chrzanu, podzielony na mniejsze części
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. inne  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Ogórki umyć i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.
    2. Słoiki wyparzyć, na dno każdego słoika dodać koper, 6 ząbków czosnku i mały kawałek chrzanu.
    3. Z ogórków odlać wodę, a ogórki ciasno ułożyć w przygotowanych słoikach.
    4. Przegotować wodę (najlepiej źródlaną). Na litr wody dodać 30 g soli.
    5. Ogórki zalać gorącą wodą, zostawiając 2 cm od górnego brzegu słoika.

    rada

    Jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne, to przed włożeniem do słoików należy obciąć końcówki ogórków. Małosolne będą gotowe po kilku dniach.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    JerzySzecowka
    autor:
    2

    -  -  26 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis