Kiszone ogórki Joli

    Kiszone ogórki Joli

    2polubienia
    4godz.20min.


    Zrobione przez 29 osób

    Smaczny tradycyjny przepis na kiszone ogórki z koprem, chrzanem i czosnkiem. Najlepsze ogórki na zimę.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • kilka łodyg świeżego kopru
    • 2 główki czosnku, obrane
    • korzeń chrzanu, podzielony na mniejsze części
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. inne  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Ogórki umyć i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.
    2. Słoiki wyparzyć, na dno każdego słoika dodać koper, 6 ząbków czosnku i mały kawałek chrzanu.
    3. Z ogórków odlać wodę, a ogórki ciasno ułożyć w przygotowanych słoikach.
    4. Przegotować wodę (najlepiej źródlaną). Na litr wody dodać 30 g soli.
    5. Ogórki zalać gorącą wodą, zostawiając 2 cm od górnego brzegu słoika.

    rada

    Jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne, to przed włożeniem do słoików należy obciąć końcówki ogórków. Małosolne będą gotowe po kilku dniach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    JerzySzecowka
    autor:
    2

    - - 26 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis