Ciasto śliwkowe Zbyszka

    Ciasto śliwkowe Zbyszka

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 5 osób

    Proste i smaczne ciasto na każdą okazję. Można je upiec ze świeżymi lub mrożonymi śliwkami. Zawsze się udaje!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 250 g masła roślinnego
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 3 łyżki śmietany (można trochę więcej)
    • 500 g śliwek (mogą być mrożone)
    • masło i bułka tarta do blaszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Jajka ubić z cukrem, dodać masło i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i proszek, zmiksować. Dodać śmietanę i zmiksować na jednolitą masę.
    3. Śliwki wydrylować (jeśli używamy mrożonych to je rozmrozić).
    4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki, na wierzch układać rzędami śliwki, stroną przekrojoną do góry.
    5. Piec przez 50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis