Śledzie w pikantym sosie

    Śledzie w pikantym sosie

    2polubienia
    6godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Sałatka śledziowa w mniej tradycyjnej wersji, w majonezowym sosie z dodatkiem kaparów i oliwek. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 solone śledzie
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1 duża cebula
    • 2-3 korniszony
    • 2 łyżki zielonych oliwek
    • 3 łyżki kaparów
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.20min. 

    1. Śledzie odfiletować i zalać mlekiem, odstawić na 3 godziny.
    2. Cebulę, korniszony i oliwki drobno posiekać. Wymieszać z kaparami, majonezem i śmietaną. Dodać koperek, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
    3. Filety odcedzić i osuszyć. Pokroić w dzwonka i ułożyć na półmisku. Polać sosem, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować ćwiartkami jajek i gałązkami koperku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    niezłe, jak już się dobrze przeżarły na trzeci dzień jeszcze lepsze, robiłem kiedyś podobne ale zamiast majonezu i śmietany dodałem ketchup. Szukam jeszcze pikantniejszych - 30 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis