Śledzie z sosem żurawinowym

    Śledzie z sosem żurawinowym

    2polubienia
    5godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny pomysł na śledzie. Zawinięte w roladki z cebulą i ogórkiem, i polane sosem żurawinowo-jabłkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 solone śledzie
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1 szklanka żurawiny
    • 2 winne jabłka
    • 3-4 łyżki majonezu
    • cukier do smaku
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 twarde kiszone ogórki, posiekane
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. Śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny.
    2. Żurawinę przetrzeć przez sito. Jabłka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z żurawinami, cukrem i majonezem.
    3. Śledzie wyjąć z mleka i osuszyć. Na każdym filecie układać posiekaną cebulę i ogórki, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Układać na półmisku i polać żurawinowym sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    4. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis