Śledzie z sosem żurawinowym

Smaczny pomysł na śledzie. Zawinięte w roladki z cebulą i ogórkiem, i polane sosem żurawinowo-jabłkowym.

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 4 solone śledzie
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka żurawiny
  • 2 winne jabłka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • cukier do smaku
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 twarde kiszone ogórki, posiekane
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

  1. Śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny.
  2. Żurawinę przetrzeć przez sito. Jabłka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z żurawinami, cukrem i majonezem.
  3. Śledzie wyjąć z mleka i osuszyć. Na każdym filecie układać posiekaną cebulę i ogórki, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Układać na półmisku i polać żurawinowym sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  4. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie