Konfitura z pigwy

    Konfitura z pigwy

    7polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 160 osób

    Smaczna i bardzo aromatyczna konfitura z owoców pigwy. Krojenie pigwy zabiera trochę czasu, ale naprawdę warto!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki po 300 ml

    • 1 kg owoców pigwy
    • 1 szklanka wody
    • 1,5 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Pigwy umyć, obrać i pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
    2. W garnku zagotować wodę i dodać pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i smażyć, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje.
    3. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do nich konfiturę.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    24

    Wspaniały owoc! Szkoda, że niezbyt popularny! Konfitura mistrzostwo świata! - 17 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis