Dżem z żurawiny

    Dżem z żurawiny

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Pyszny i prosty sposób na dżem z żurawiny. Lekko kwaskowaty będzie doskonałym dodatkiem do mięs na świąteczny stół.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki po 300 ml

    • 1 kg żurawiny
    • 800 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przebrane owoce żurawiny dwukrotnie przepłukać i odsączyć na sicie. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok, a następnie rozgnieść.
    2. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą szkliste. Można dosłodzić do smaku.
    3. Wyłożyć trochę dżemu na spodeczek, jeśli krzepnie, to znaczy, że jest gotowy.
    4. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać do nich dżem.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    21

    Nie gotujemy żurawiny ponieważ traci wszystkie składniki odżywcze.żurawinę przekręcamy przez maszynkę zasypuje.y cukrem 1:1 odstawiamy na około tydzień często mieszając gdy cukier się rozpuści wkładamy do słoików zakrecamy i gotowe .przepis z mojej rodziny od pokoleń 😊 - 24 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis