Konfitura z wiśni

    (1)
    3 godz. 15 min

    Pyszna domowa konfitura. Najlepiej użyć do niej mocno dojrzałych wiśni z pewnego źródła (nie pryskanych).


    Zrobione przez 9 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiczki po 300 ml

    • 1 kg bardzo dojrzałych wiśni
    • 1 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Owoce umyć i wydrylować.
    2. Cukier wymieszać z 1/3 litra wody i gotować na małym ogniu. Dodać wiśnie i gotować przez 40 minut, cały czas zbierając tworzącą się pianę.
    3. Gotowanie powtórzyć jeszcze 3 razy, aż owoce staną się wyraźnie szkliste.
    4. Słoiki i wieczka wyparzyć. Konfiturę przekładać do słoików, zakręcić i stawiać słoiki do góry dnem.
    5. Po całkowitym ostudzeniu słoiki przestawić do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)