Śledzie ze śliwkami

    Śledzie ze śliwkami

    5polubień
    8godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna warstwowa sałatka śledziowa, która ma lekko słodkawy smak dzięki suszonym śliwkom i rodzynkom.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g filetów śledziowych
    • 1/2 szklanki mleka
    • 4 suszone śliwki
    • 2-3 pieczarki
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka rodzynek
    • 1 marynowana papryka
    • pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Wyjąć, osuszyć i pokroić na kawałki.
    2. Śliwki namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odsączyć, wyjąć pestki i pokroić w paseczki.
    3. Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki, obficie skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sicie. Paprykę pokroić w paseczki.
    4. W salaterce układać warstwy: śledzi, pieczarek, papryki, śliwek i rodzynek. Każdą warstwę oprószyć pieprzem i skropić olejem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis