Kuleczki z płatków owsianych na słodko

    Kuleczki z płatków owsianych na słodko

    7polubień
    2godz.25min.


    Zrobione przez 95 osób

    Słodki deser z płatków owsianych. Jest niedrogi i bardzo prosty, więc można go przygotować kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a wydaje nam się że nic nie ma w lodówce.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 kulek

    • 1,5 szklanki cukru
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki mleka
    • 3 łyżki kakao
    • 2,5 szklanki płatków owsianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i kakao, wymieszać. Dodać płatki owsiane, wymieszać i gotować przez 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    2. Z masy formować kulki i układać na tacy. Odstawić do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ija
    autor:
    5

    Dobry przepis, bo nie trzeba mieć w domu miodu... 😉 Nie miałam też zwykłego mleka - dodałam mleko zagęszczone z magnezem (tylko takie było w lodówce). Dla takich niedoświadczonych cukierników jak ja brakuje na końcu przepisu informacji, żeby z zestawianiem z ognia poczekać aż masa zacznie być ładnie błyszcząca. Bo u mnie w pewnym momencie gotowania zaczęła sie ciagnąć i zabłysła Nie wiem jak mi się to udało (może to ten magnez 😉), ale gotowałam (właściwie tylko podgrzewałam najpierw) na malutkim ogniu ponad 7-8 minut, a pod koniec dopiero dałam ogień na "prawie maksa" i nagle ładnie zaczęło sie wszystko kleić i błyszczeć. Nie czekałam aż ostygnie, tylko ponakładałam gorącą masę do malutkich papilotek. Uwaga! Przy mleku zagęszczonym dać mniej cukru! U mnie wyszło ciut za słodkie, bo to przeoczyłam (mimo, że rozcieńczyłam wodą 1:1). - 20 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis