Tradycyjna fasolka po bretońsku

    Tradycyjna fasolka po bretońsku

    5polubień
    9godz.10min.


    Zrobione przez 21 osób

    Fasolka po bretońsku z wędzonym boczkiem. Uwaga: fasolę trzeba moczyć przez noc, więc zaplanujmy to danie dzień wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g fasoli białej "Jaś"
    • 80 g wędzonego boczku
    • 50 g tłuszczu
    • 50 g cebuli, pokrojonej w kostkę
    • 20 g mąki pszennej
    • 50 g koncentratu pomidorowego
    • sól do smaku
    • 1 szczypta cukru
    • mielona papryka do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.10min. 

    1. Fasolę zalać przegotowaną zimną wodą i odstawić na noc.
    2. Następnego dnia fasolę gotować w tej samej wodzie, aż będzie miękka (ok. 20 minut).
    3. W oddzielnym garnku ugotować boczek w wodzie.
    4. Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać mąkę, wymieszać. Dolać odrobinę wywaru z boczku i koncentrat pomidorowy, wymieszać na jednolity sos.
    5. Boczek pokroić w kostkę i dodać do fasolki. Dodać sos, doprawić solą, cukrem i papryką, wymieszać i zagotować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Ja jeszcze dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę - 23 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis