Ciastka musli z miodem i bananami

Przedstawiam przepis na super zdrowe, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciastka. Są idealnie dietetyczne - mają dużo błonnika, nie mają tłuszczu (poza tłuszczem w orzechach) i cukru (poza cukrami w owocach i miodzie- czyli sama natura:) Składniki można oczywiście delikatnie zmieniać, w zależności od zasobów kuchennych szafek oraz własnych smaków i preferencji. Życzę smacznego wszystkim eko łasuchom:)

Składniki

ilość porcji: 20 

  • 2 szkl. musli wielozbożowego z owocami
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych, rozdrobnionych
  • 1/2 szkl. daktyli suszonych
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 banan, bardzo dojrzały
  • 1/4 szkl. miodu (ok 3 łyżek)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Jajko roztrzepać w dużym kubku, zblendować z bananem i miodem.
  2. Połączyć suche składniki w dużej misce, daktyle dobrze wymieszaać z mąką żeby się nie posklejały.
  3. Połączyć wszystkie składniki i odstawić na chwilę żeby płatki namokły.
  4. Łyżką formować na ściance miski cienkie placuszki o śr. 5 cm i wys. 0,5 cm i przenosić delikatnie na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C przez ok. 13-15 min.

rada

Żeby ciastka były słodsze można zblendować daktyle razem z mokrymi składnikami, oddadzą wtedy całą swoją słodycz równomiernie do każdego kęsa.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie