Mus malinowy z białą czekoladą

    Mus malinowy z białą czekoladą

    7polubień
    25min.


    Zrobione przez 145 osób

    To lekki i puszysty mus z cudownym sosem malinowym. Świetnie się prezentuje ułożony w warstwy jak parfait, a następnie zmrożony. Dodatkowym sosem malinowym można polać ciasta lub można podać go z musem.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 300 g mrożonych malin, rozmrożonych
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki likieru pomarańczowego
    • 415 ml (1 i 3/4 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 170 g białej czekolady, posiekanej
    • 1 kropla czerwonego barwnika spożywczego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Zmiksować maliny na gładką masę w blenderze lub w robocie kuchennym. Przecedzić maliny przez sitko do małej miseczki, pestki wyrzucić. Dodać cukier i likier, a następnie mieszać aż cukier się rozpuści. Powstanie 1 szklanka sosu.
    2. W ciężkim rondlu, na małym ogniu, podgrzewać 1/4 szklanki śmietany z białą czekoladą, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstawić mieszaninę by ostygła. Kiedy mieszanina będzie letnia, dodać z 1 łyżkę sosu z malin i barwnik. Przełożyć do dużej miski.
    3. W średniej misce ubić pozostałe 1 i 1/2 szklanki śmietany na miękką pianę. Delikatnie, w trzech częściach, dodać do mieszaniny ze stopioną czekoladą, aż w mieszaninie nie będzie żadnych smug.
    4. Wyłożyć warstwami do naczynia do parfait lub do szklanych pucharków i podawać z sosem. Można również użyć jako nadzienie lub dekorację do ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis