Babeczki z kremem i owocami

    Babeczki z kremem i owocami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kruche babeczki napełniane puszystym kremem z twarogu, które można udekorować ulubionymi owocami i kawałkami galaretki! Dobre na przyjęcia dla dzieci!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 200 g masła
    • 1 żółtko
    • Krem
    • 150 g masła
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżka skórki z cytryny
    • 150 g twarogu
    • dowolne owoce do dekoracji (jagody, kawałki moreli, maliny)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

      Ciasto

    1. Z wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 20 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremki do babeczek. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Piec przez 20 minut.
    3. Krem

    4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym oraz skórką z cytryny na gładką masę. Dodać sok z cytryny i twaróg, zmiksować.
    5. Krem nakładać do upieczonych, przestudzonych babeczek i dekorować świeżymi owocami.

    rada

    W zależności od wielkości foremek na babeczki można ciasto wykrawać dużą lub małą szklanką i takimi kółkami wykładać dopiero foremki - będzie nam łatwiej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis