Smażone banany w cieście

    Smażone banany w cieście

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Banany przekładane dżemem morelowym, obtoczone w cieście i usmażone na złoty kolor. Smaczny deser dla dużych i małych!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 g dżemu morelowego lub brzoskiwniowego
    • 50 g cukru
    • 2 banany
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Ciasto
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 240 ml wody
    • 50 ml oleju
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W garnuszku wymieszać dżem z cukrem, gotować przez 5 minut.
    2. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, płaszczyzny cięcia posypać mąką ziemniaczaną i posmarować dżemem. Połówki złożyć z powrotem i pokroić na 3 cm kawałki.
    3. W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Złożone kawałki bananów maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis