Barszcz czerwony z uszkami z mięsem

    Barszcz czerwony z uszkami z mięsem

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Barszcz z samych buraków - można go podać na Wigilię, jeśli przygotujemy uszka bezmięsne tylko np. z pieczarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg buraków
    • 1 łyżeczka soli
    • kilka ziaren pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • Uszka
    • 200 g mąki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • 3/4 szklanki wody
    • 300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Buraki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą. Dodać sól, pieprz i liść laurowy, gotować na małym ogniu aż buraki będą miękkie, przez około 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową.
    2. W międzyczasie z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto, aby było elastyczne.
    3. Mięso podsmażyć na patelni, aż się zrumieni. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, pokroić na 3-4 cm kwadraty. Na środek nakładać farsz, zlepiać po przekątnej w trójkąty, przyszczypać brzegi aby się skleiły, a następnie zlepić dwa rogi u podstawy trójkąta.
    5. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    sposób podawania

    Uszka można również przygotować z farszem z ugotowanych suszonych grzybów.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis