Śledzie po tatarsku

    Śledzie po tatarsku

    3polubienia
    5godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Sałatka śledziowa, w której matiasy są drobno pokrojone i wymieszane z pikantnym sosem na bazie musztardy i koncentratu pomidorowego. Idealna na imprezy!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g filetów śledziowych
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
    • 1 szczypta pieprzu
    • 1 szczypta mielonej ostrej papryki
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • natka pietruszki do dekoracji
    • 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na 1-2 godziny. Osuszyć i pokroić w paski.
    2. Cebulę posiekać i wymieszać ze śledziami.
    3. W miseczce wymieszać olej z koncentratem pomidorowym, musztardą, pieprzem i papryką. Polać tym śledzie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    4. Jajko posiekać i przed podaniem posypać nim śledzie. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis