Mule mariniere

    (143)

    To prosty przepis. Większość czasu zajmuje przygotowanie małży; gotowanie jest już bardzo szybkie. Gdy zjecie już mule, pomaczajcie chleb w maślanym sosie winnym.


    Zrobione przez 146 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 kg 400 g muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 cebula, posiekana
    • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
    • 1 liść laurowy
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • 500 ml (2 szkl.) białego wina
    • 3 łyżki masła, pokrojonego na kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wyczyścić szczotką mule. Odciąć wąsy - pęki włókien, którymi małże przyczepiają się do muszli, przecinając ich podstawę małym nożem. Wyrzucić te mule, które się nie zamykają podczas tych zabiegów oraz te, które mają pęknięte skorupki. Odstawić.
    2. W dużym garnku wymieszać cebulę z czosnkiem, 4 łyżkami natki pietruszki, liściem laurowym, tymiankiem, winem i z 2 łyżkami masła. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować 2 minuty. Dodać mule i przykryć garnek. Gotować do momentu kiedy muszle się otworzą - od 3 do 4 minut. Nie przegotować. Wyjąć mule z sosu i wyłożyć do miseczek.
    3. Odcedzić sos i wlać z powrotem do garnka. Dodać pozostałe masło i pietruszkę. Podgrzać by masło się stopiło. Polać po mulach.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (143)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)