Leczo

    Leczo

    28polubień
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis na sprawdzone leczo. Moja jedna z ulubionych potraw, w której znajdziemy wszystko co najlepsze z lata: świeże, pachnące pomidory, dojrzałe cukinie, słodką i ostrą paprykę. A więc do dzieła!:)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie cebule
    • 3 łyżki oleju
    • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    • 3 średnie, obrane ze skóry cukinie
    • 3 słodkie, różnokolorowe papryki
    • 2 ostre papryczki
    • 3 duże, obrane ze skóry pomidory malinowe (jak nie mamy malinowych mogą być inne dojrzałe)
    • sól, pieprz
    • suszona bazylia do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony czosnek i smażyć wszysto na dużym ogniu przez 5 minut.
    2. Dodać pokrojoną w duże kostki cukinię, a następnie tak samo pokrojoną ostrą i słodką paprykę i smażyć wszystko jeszcze przez 10 minut.
    3. Przelać całość do dużego garnka, dodać pokrojone pomidory i dusić całość przez 10 minut.
    4. Dodać do smaku sól, pieprz i suszoną bazylię.

    rada

    Można podawać z ryżem ale nie trzeba:))) samo tez jest pyszne!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Rewelacyjny przepis, polecam wszystkim ) - 16 paź 2013

    marysqq
    autor:
    0

    Dla mnie prawdziwe leczo musi byc z kielbasa Super przepis, dodalam jedynie kielbase i koncentrat pomidorowy do smaku. - 16 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis