Rolady z bakłażana z tymiankiem i czosnkiem

    Rolady z bakłażana z tymiankiem i czosnkiem

    14polubień
    45min.


    Zrobione przez 15 osób

    Przepis na pyszną przystawkę z pieczonego bakłażana z tymiankiem i czosnkiem. Bakłażan moze być podawany na ciepło jak i na zimno.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże bakłażany
    • 2 ząbki czosnku
    • listki świeżego tymianku
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Bakłażany dokłanie umyć w ciepłej wodzie.
    2. Pokroić wzdłuż na plastry o szerokości około 3 cm.
    3. Oprószyć solą i odczekać 15 minut (bakłażan pozbędzie się goryczki).
    4. Plastry bakłażana dokładnie spłukać i osuszyć.
    5. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek.
    6. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na posmarowanych oliwą bakłażanach.
    7. Obsypać świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.
    8. Piec lub grillować 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
    9. Upieczone plastry bakłażana zwijać w rolady i spinać wykałaczkami.

    rada

    Można podawać z pieczoną fetą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    iwciecier
    autor:
    1

    - - 25 maj 2015

    SaraSagatelian
    1

    wyszlo mi tak samo jak na zdjeciu jest swietny ! - 21 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis