Ciasto piernikowe z jagodami

    Ciasto piernikowe z jagodami

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosty, szybki i niezawodny przepis na pyszne, ale nie za słodkie ciasto z świeżymi owocami.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 jajka
    • 1 szklanka oleju słonecznikowego
    • 1 i 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 450 g świeżych jagód, umytych i osuszonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
    2. Dodać żółtka i pół szklanki oleju. Ciągle mieszając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika.
    3. Dolać resztę oleju i całość dokładnie zmiksować.
    4. Formę do pieczenia nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    6. Wlać ciasto do formy i odczekać 10 minut, następnie delikatnie ułożyć na wierzchu owoce.
    7. Piec przez 45 minut.

    rada

    Podawać na świeżym powietrzu, przyjaciołom:)

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis