Ogórki curry

    Ogórki curry

    17polubień
    30min.


    Zrobione przez 144 osoby

    Bardzo prosty pomysł na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku ogórki z curry. Doskonałe jako przetwory na zimę.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 900 ml

    • 1 i 1/2 kg ogórków
    • 2 cebule
    • świeże liście selera
    • gorczyca
    • 1 litr wody
    • 1 i 1/2 szklanki cukru
    • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
    • 1 i 1/2 łyżki soli
    • 3 łyżki curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ogórki umyć, wysuszyć, obrać ze skórki i pokroić w słupki.
    2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zalewę ostudzić.
    3. Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.
    4. PASTERYZACJA:

    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 2 minuty, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    zocha
    autor:
    9

    - - 28 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis