Ciasto brzoskwiniowe z serkiem mascarpone

    Ciasto brzoskwiniowe z serkiem mascarpone

    2polubienia
    3godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oto nowy pomysł na połączenie brzoskwiń z serkiem mascaropne w kruchym cieście. Smaczne, bardzo soczyste i lekkie.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 szklanka mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 100 g masła
    • 1/4 szklanki lodowatej wody
    • Nadzienie
    • 4 brzoskwinie
    • 250 g serka mascarpone
    • 1/4 szklanki brązowego cukru
    • 1/2 szklanki migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą i wysiekać z masłem. Stopniowo dodawać po łyżce wody i szybko zagnieść w kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Brzoskiwnie obrać i pokroić w plasterki. W misce wymieszać serek z cukrem i migdałami. Dodać brzoskiwnie i delikatnie wymieszać.
    4. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć okrągłą foremkę tak, aby ciasto trochę zwisało po bokach.
    5. Na ciasto wyłożyć nadzienie i zawinąć brzegi ciasta tak, aby częściowo przykryć brzoskwinie.
    6. Piec przez 30-35 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis