Zapiekanka z cukinią i bakłażanem

    Zapiekanka z cukinią i bakłażanem

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pieczone warzywa pachnące ziołami. To idealna sałatka na lato, gdy w ogródku mamy mnóstwo cukinii, a w sklepach jest tania papryka i bakłażany.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cukinia
    • 1 papryka
    • 1 bakłażan
    • 3 duże pieczarki
    • 2 średnie cebule
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • oregano, bazylia, cząber, tymianek, cukier, chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Cukinię pokroić w słupki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
    3. Paprykę pokroić w kostkę, bakłażana w słupki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka.
    4. Warzywa układać kolejno warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę lekko posolić. Na wierzch dodać czosnek i posypać przyprawami wedle uodobania.
    5. Piec przez 30-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis