Muffiny pomarańczowe

    Muffiny pomarańczowe

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 142 osoby

    Kolejny świetny przepis na muffiny, które można podać na śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 180 ml (3/4 szklanki) soku pomarańczowego
    • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 205°C. Wysmarować tłuszczem dna lub wyłożyć papierem do pieczenia 12 foremek do muffinów.
    2. W średniej misce dobrze wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową i solą. W małej miseczce dobrze wymieszać sok pomarańczowy z olejem i jajkami. Dodać suche składniki, wymieszać tylko tyle, aby suche składniki zwilgotniały (ciasto będzie grudkowate).
    3. Wlać do foremek do 2/3 ich wysokości. Piec przez 20 do 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Studzić przez 1 minutę przed wyjęciem z foremek. Podawać ciepłe.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis